top of page

St. Olav (Lushatten, Hatten)

​

Hytta har 18 sengeplasser fordelt på 5 soverom og leies ut per døgn (midtuke), helg eller uke. 

​

Hytta ligger flott til langs Fjellvegen på St. Olav, 7 km fra Gåsbu - 20 km fra Hamar. Det er bilvei helt frem og godt med parkeringsmuligheter.

Hytta er godt isolert med koselig innredning og ovn/peis. Strøm og wifi er inkludert i prisen. Hytta består av stue, kjøkken, 5 soverom dusj, wc og gang. Fullt møblert med kjøkkenutstyr og dekketøy.

 

​Møblering av hytta kan avvike noe fra bildene

Er hytta ledig i den perioden du ønsker? Se kalender på finn.no eller ta kontakt: rune@gaasbu.no

Friluftsliv

 

Variert natur

 

Vang Almenning tilbyr enorme turmuligheter både sommer og vinter. Utgangspunktet er Gåsbu eller videre innover langs Fjellvegen. Godt merkede turstier og muligheter for både toppturer så vel som vandring i skog og åpent terreng. Flott sykkelterreng innover fjellveiene og på tilrettelagte sykkelstier i utmark. Gode fiskemuligheter i elver og fjellvann med ørret og røye (fiskekort selges på Gåsbu).

 

Duften av skog og multemyr

 

Hedmarksvidda byr på både vill og uberørt natur, skog, åpent landskap, fjelltopper over og under tregrensa, fjellvann, elver og fossefall, koier og gamle sætre. Gode muligheter for sanking av sopp og bær, blant annet multer. I sommersesongen er veien tilknyttet Østerdalen. Helårsvei til Gudbrandsdalen fra Bringbu.

 

Langrenn

 

Dette er et av Norges mest snøsikre områder og med løypenettet rett utenfor hytteeiendommen så har du ski in/ut langrenn. Det store løypenett har tilknytningsløyper til hele Hedmarksvidda; ca. 35 mil med velpreparerte skiløyper hvorav 12 km lysløyper. Gåsbu langrennssenter arrangerer årlig en rekke skirenn, blant annet Stenfjellrunden og Sjusjøen–Gåsbu.

 

Familievennlig

 

Ved Gåsbu ligger en ca. 3 km lang natursti som er lett tilgjengelig og godt tilrettelagt med gapahuker, bålplasser og utkikkstårn. God framkommelighet for barnevogner. På Gåsbu finnes et skileikområde med flombelyst akebakke, like ved langrennsarenaen. I skisesongen tilbys organisert skileik for barn.

 

​

Jakt og fiske

 

Generelt om jakt i Vang Almenning

 

Muligheter for småviltjakt. Knappe 2 km nedenfor Gåsbu ligger en av Norges mest moderne og best støydempede jaktskytebaner. Jakttbare viltarter er elg, villrein, rådyr, skogsfugl, rype, hare, due, and, rev, mår, villmink, røyskatt, kråke, nøtteskrike, måker, trost og ravn.


• Krav om minimum 30 dokumenterte treningsskudd.
• Krav om saurenhetsbevis for jakt med hund før 25.09. Beviset kan ikke være eldre enn 2 år.

 

Henvendelser og spørsmål for alle typer jaktkort kan rettes til småviltutvalget i Vang Jakt- og Fiskeforening (VJFF): http://www.njff.no/hedmark/vang/sider/Jakt.aspx.

 

Generelt om fiske i Vang Almenning

 

To større elver, seks sjøer og vann, mange mindre elver og bekker. Ved Puttsjøen er det tilrettelagt for rullestolbrukere. Ørret er det mest vanlige fiskeslaget, men det er også en sjø med røye. Vang JFFdriver et meget godt kultiveringsarbeid med kalking og utsetting av fisk og gjenfangstene er gode. Tilgjengeligheten til de fleste sjøer og vassdrag er meget gode via skogsbilvegnettet.

 

Kjøp av fiskekort

 

• Alle over 16 år må ha gyldig fiskekort.​ Mer info på VJFF sine sider Fiskeutvalget.
• Fiskekort fås kjøpt via SMS som det står oppslått informasjon om på Gåsbu og flere steder i Vang Almenning, og via Inatur på nettet.

​

Teksten er hentet fra www.vangalmenning.no

St. Olav – Historikk

​

Fra Vang Historielag Nr.27

​

St. Olav – «Lushatten» – «Hatten»

 

«St. Olav»: Et sagn sier at Hellig Olavs luftgående båt krasjlandet i en berghammer like nord for St. Olav. I berghammeren er det ei kløft som har form som baugen på en båt.

​

«Lushatt» er et dialektord for planten tyrihjelm, som det vokser noe av her.

​

Omkring 1900 – Det ble satt opp ei koie bak der St. Olav står i dag. Den het Lushattkoia.

​

1914 – Almenningstyret besluttet å bygge «hvilested ved den nye Fjellvegen nordenfor Maaseteren».

​

1917 – Bygget stod ferdig. Martin Husom ble ansatt som første pedell.

​

1928 – Oline og Anton Nordseng ble ansatt som pedell, og kom dit med 5 barn. Anton var også vegvokter på vegen mellom Gåsbu og Brumund. De hadde fjøs med kuer, griser og høner. De separerte mjølka og laget fløte, rømme og smør. Det var stallplass til ca. 20 hester. Ute var det store kveer, slik at både folk og dyr som flyttet til og fra setrer, kunne få mat og kvile. Alle var velkomne.

1939 – Oline døde. Anton drev stedet og vegvedlikeholdet videre sammen med de voksne ungene. Tre av dem flyttet etter hvert ut, mans Janna (Kristiane) og Olaug ble på stedet.

​

1946 – Anton døde. Olaug giftet seg med Eivind Kjeldsrud. Han overtok nå vegvokteransvaret.

​

Gjester:

Sommer – Årvisse gjester fra Oslo, og nesten daglige besøk av budeier fra Måsetra og Tørbustilen. 

Høst – Nå kom bærplukkere og jegere med bikkjer. 

Helårs – Heltidsansatte arbeidsfolk og sesongarbeidere i almenningen bodde i «Bakskrott», et påbygg på baksida av huset. Hyttefolk på veg til og fra hytta, eller de som bodde nærmest kunne ta en kveldstur og nyte gjestfriheten med kaffe og hjemmebakt brød med hjemmekjernet smør, og kanskje bli med på et slag kort. 

Påske – Huset var fylt opp med gjester. Fra tidlig på 50-tallet og i flere år bodde Weisenhusgutter, gutter fra Christiania Opfostringshus, i «Bakskrott».

 

1971 – Janna, Olaug og Eivind tok avskjed med «Hatten»

1991 – De siste fastboende pedellene, Ingrid og Arne Almerud, flyttet fra stedet.

2001 – «Hatten» restaureres.

​

Stedet leies nå ut som turisthytte av Gåsbu hytteutleie – www.gaasbu.no

bottom of page